дерматолог-венеролог

Вход за пациенти

Розацея

Rosacea

Розацеята е хронично възпалително заболяване, засягащо предимно кожата на лицето, изразяващо се с еритем (зачервяване), папуло-пустули (червени пъпчици и гнойни пъпки) и в по-редки случаи с нодуларни (възловидни) лезии.

Причините за появяването на розацея не са напълно изяснени. За ключови фактори се считат увредата на съдовата стена, която води до дилатация на съдовете и кръвен застой и възпаление. Трябва да се има предвид и изолирането на Demodex folliculorum при някои от пациентите. Компоненти на розацеята: васкуларни – erythema, teleangiectasia; инфламаторни – papules, pustules, erythema; себацеен компонент – phymas (хипертрофия и хиперплазия на мастните жлези, най-често в областта на носа – rhynophyma); очен компонент – blepharitis, conjunctivitis, keratitis.

Заболяването се среща най-често при хора на средна възраст, предимно жени. Повече боледуват хора със светла кожа (от първи и втори фототип). В началото е налице преходен еритем, който в последствие става персистиращ. Постепенно се появяват трайно разширените кръвоносни съдове – телеангиектазии. Пълната клинична картина завършва с появата на папули и пустули. Състоянието персистира с години, като папулите и пустулите се появяват в моменти на екзацербация.

Общи грижи за кожата: да не се използват почистващи средства на базата на алкохол и ацетон, адстригенти и абразиви. Препоръчват се soap-free cleansers, синтетични детергенти (syndet), moistrurisers, гримове (камуфлаж) и фотопротектори.

Лечението включва антибиотици, метронидазолови продукти, деривати на азелаиновата киселина.
Рецидивите са много чести.

За повече информация и лечение на розацея потърсете контакт с д-р Каляшева.