дерматолог-венеролог

Вход за пациенти

Лечение на кондиломи при мъже и жени - брадавици по половите органи

Condylomata acuminata

Кондиломите се причиняват от човешкия папилома вирус (HPV). Те се предават по полов път и засягат еднакво и двата пола. Заразата не е само по полов път, независимо от локализацията по половите органи. Възможен е и битов път на заразяване, автоинокулация от вируси по други части на кожата, като предразполагащ момент са микронараняванията на кожа и лигавици, най-често невидими с просто око.

Какво представляват кондиломите?

Гениталните (половите) брадавици обикновено са множествени, малки по размери образувания с цвета на околната кожа. Повърхността им най-често е зърниста и наподобява тази на карфиола. Разполагат се по външните гениталии, около ануса и, по-рядко, във влагалището на жената, уретрата на мъжа. Обикновено появата им не е свързана с оплаквания, може да има лек сърбеж.

Лечение на кондиломите:

В случай, че не бъдат отстранени, брадавиците могат да нарастнат значително и да обхванат големи площи. Те могат да бъдат премахнати чрез различни химически и физически агенти, както и да бъдат отстранени по оперативен път. Навременното им отстраняване и изследване за предракови промени са важни профилактични мерки за предпазване от злокачествени заболявания, най-вече рак на шийката на матката при млади жени.

За повече информация и лечение потърсете контакт с д-р Каляшева.