дерматолог-венеролог

Вход за пациенти

Бръчки около очите - бръчки тип пачи крак

Бръчки около очиОстаряването е съпътствано от постепенни промени в кожата, които водят до формирането на бръчки.

Слънчевите лъчи, замърсяването на околната среда, липсата на достатъчно движение и неправилното хранене са сред причините за преждевременното състаряване на кожата и на целия организъм.

Кожата около очите е доста по-тънка и склонна към образуване на бръчки и изсушаване. Започват да се появяват бръчките тип пачи крак, като почти всички започват да имат тези бръчки в една или друга възраст. Причините за появата на този разпространен проблем са:

  • Непрекъснатото движение на мускулите в зоната около очите, когато се усмихваме, когато се напрягаме да видим нещо по-добре, както и при някои други изражения на лицето.
  • Загубата на подкожни тъкани като: мазнина, мускул или кост.
  • Загуба на еластичност и колаген в тази зона, дължаща се на увреждане на кожата или стареене.

Методите за третиране могат да бъдат използвани както поотделно, така и в комбинация един с друг.  

Ботулиновият токсин е продукт, който третира първата причина за образуване на бръчки пачи крак – прекалено активните мускули, които нагъват трайно деликатната кожа около очите. Посредством отпускане на тези мускули, ботулиновият токсин може да омекоти вида на тази зона, като в някои случай – особено, когато е използван съвсем в началото на образуването на бръчиците – е възможно да ги елиминира напълно. 

Хиалуронови пълнители.
В редки случаи, особено, когато кожата около очите е много дебела плътна, като съпътстваща терапия на ботулиновия токсин биха могли да се използват и хиалуронови пълнители с малка плътност за изглаждане на някои бръчки тип пачи крак. 

Радиочестота.
Процедурите могат да дадат изключително добри резултати при бръчки тип пачи крак. Обикновено се препоръчва пакет от 4-6 процедури, но в някои случай са необходими и повече. 

Фотоподмладяване.
Процедурата Фотоподмладяване е иновативен метод за премахване последиците от фотостареене на кожата. При тази процедура се стимулират кожните клетки да произвеждат нови колагенови влакна, което води до изглаждане на фините линии и леко стягане на кожата. Пакет от няколко процедури фотоподмладяване могат да постигнат добри резултати и при заглаждане на бръчките тип пачи крак, особено, ако те са все още плитки и не добре оформени. За по-дълбоки и изразени бръчки тези процедури ще помогнат по-скоро за цялостното подобряване на състоянието на кожата, отколкото да решат конкретно проблема - бръчки около очите.

За повече информация потърсете контакт с д-р Каляшева.