дерматолог-венеролог

Вход за пациенти

Кожни алергии

Алергията представлява повишена чувствителност на организма, обикновено към безвредни субстанции от околната среда т.нар. антигени, след предшестващ контакт с тях. В този случай антигените са известни под името "алергени", а свръхчувствителността на индивида е в резултат на защитната реакция на имунната система.

Според медицинските наблюдения и статистики от последните години, хората с по-висок жизнен стандарт и по-активна имунна профилактика страдат по-често от алергични заболявания. Алерголозите са на мнение, че с урбанизацията и навлизането на нови материали в бита и храните се повишава рискът от алергии и се появяват нови алергени.

Думата "алергия" е използвана за пръв път през 1906 г. от виенския педиатър барон Клеманс фон Пирке, като тя произлиза от гръцките думи allos (друг, различен) и ergos (дейност). Този австрийски лекар пръв разбира, че понякога човешкият организъм реагира на безвредни вещества, като прах, полени или определени хранителни продукти, по необичаен начин, образувайки имунни антитела срещу тях и възприемайки ги за врагове. Сенната хрема е типичен представител на алергията.

Кожните алергични болести са тема, която привлича обществения интерес, но същевременно съществуват и различни митове и „популярни заблуди“ за кожната алергия. Групата на алергичните кожни реакции е разнородна и обединява различни болести: контактен дерматит (екзема), атопичен дерматит (вкл. невродермит), уртикария (позната още като копривна треска), оток на Квинке, алергични васкулити, лекарствени кожни реакции и др. Ето защо е трудно да се вземат общи профилактични мерки за всички кожни алергии. Независимо от разнообразното естество на алергичните кожни реакции, в ежедневието си хората могат да спазват редица правила за правилно поддържане на кожата и избягване на контакт с различни алергени.

За повече информация и лечение на алергии потърсете контакт с д-р Каляшева.