дерматолог-венеролог

Вход за пациенти

Акне

Изтеглете статията в PDF формат

др. Каляшева за списание "МЕДИНФО"

Акнето, и в частност неговата най-често срещана клинична форма - acne vulgaris, е много често срещано заболяване в дерматологията и определено е медицински проблем, в решаването на който главна роля играе дерматолога.

Акнето е възпалително заболяване на космено-мастния фоликул, засягащо предимно кожата на лицето, гърба, гърдите и раменете, това са т.нар. себорейни области (области, в които мастните жлези са в най-голямо количество).

Основният клиничен белег на заболяването е полиморфен обрив, състоящ се от комедони (черни точки), инфламаторни лезии - малки червени пъпчици (папули) и гнойни пъпки (пустули). В по-тежки случаи на заболяването се наблюдават кисти и нодули.

Основните причини за появата на акне могат да се разделят в две големи групи:

  • ендогенни (вътрешни фактори)
  • екзогенни (външни фактори)

От ендогенните (вътрешни) фактори на първо място е наследствеността. Гените играят важна роля за развитието на акне. Те определят размера и функцията на мастните жлези. Ако някой от родителите е страдал от акне, вероятността това да се случи на децата е много голяма. Друг вътрешен фактор са хормоните и най-вече тестостерона, който е причина за повишена мастна секреция. Това води до запушване на порите, увеличен брой мъртви клетки, които заедно с бактериите и прахта водят до появата на "бели и черни точки" – комедони.

Нормално около мастната жлеза живеят бактерии и гъби. Propionbacterium acnes причинява възпалителна реакция на местата с повишена мастна секреция и така се появяват възпалителни лезии.

Екзогенните (външни) фактори играят по-малка роля в патогенезата на acne vulgaris. От тях като по-важни бих споменала някои медикаменти, професионални фактори и неподходящи козметични препарати.

Най-честата форма на акне – acne vulgaris, се среща най-вече при подрастващите. Причината за това е в хормоните. При растежа на тялото хормоните стимулират мастните жлези и те отделят по-голямо количество себум. Себореята е симптом, съпровождащ акне вулгарис, а себорейната кожа е идеален терен за развитие на бактерии и гъби. При повечето хора акнето изчезва с възрастта, но, ако не се приложи необходимото адекватно медицинско лечение, проблемът може да продължи и в по-късна възраст.

Друга форма на акне, т.нар. acne neonatorum, се наблюдава при бебета непосредствено след раждането и изчезва до 2-3 месеца. Причината са хормони, предадени от майката в плода по време на вътреутробния период. Тук рискът за акне в по-късна възраст е голям.

Acne mechanica (механично) се среща главно при млади неуравновесени жени, в резултат на разчопляне и изтискване (автоагресия) на съществуващо или несъществуващо акне. Във всяка една възраст може да се наблюдава acne cosmetica (Pomade acne), в резултат на използване на козметични или локални лекарствени средства, съдържащи „плътни” мазнини, или на безразборно прилагане на разнообразни козметични препарати.

След ваканция на море, в резултат на излагането на слънце, се наблюдава т.нар. Mallorca acne, изразяващо се най-вече с комедони.

Acne medicamentosa се причинява от някои лекарства като кортикостероиди, халогенни елементи (бром, йод, хлор), хинин, транквиланти, антиепилептични средства.

Много рядко срещана тежка форма на акне е acne fulminans. То протича с нодули, кисти от страна на кожата, и с висока температура, мускулна слабост и отклонения в кръвните показатели от страна на целия организъм.

От казаното до тук, мога да обобщя, че акнето не е само козметичен дефект, то е заболяване със сложна етиопатогенеза. Необходимо е всеки, който се сблъска с този проблем, да се обърне към лекар дерматолог. Адекватното и навременно лечение на акне ще предпази от неприятни козметични последствия.

Акнето е многофакторно заболяване и съществуват много прицелни места за терапевтично повлияване.

Лечението е строго индивидуално и трябва да бъде съобразено с вида акне, тежестта на заболяването, степента на засягане, възрастта и пола на пациента и не на последно място - желанието му да бъде лекуван.

Терапията включва локални средства при по-леките форми и в съчетание с перорални медикаменти при по-тежките.

Към локалните средства се отнасят: Препаратите на базата на бензил пероксид, който има изразен антибактериален и кератолитичен ефект – т.е. води до излющване на повърхностния увреден кожен слой. Препаратите на базата на Vit.A киселина са средство на избор при комедонно акне. Локалните антибиотици имат основно антибактериално действие и се прилагат при формите на акне с преобладаване на инфламаторните лезии.

Прибягването до системна терапия се налага при пациенти със средно и тежко акне, при депресирани пациенти въпреки леката форма на заболяването, при склонност към образуване на цикатрикси и постлезионални хиперпигментации.

Веднъж включена, системната терапия трябва да продължи минимум 3-6 месеца и пациентът трябва да бъде запознат с това. Три са големите групи лекарствени средства, прилагани системно при лечение на акне – антибиотици, ретиноиди и хормони.

Акнето не е инфекциозно заболяване, но антибиотиците имат съществена роля в терапията му. Схемите за лечение с антибиотици са различни и са съобразени индивидуално спрямо пациента. Антибиотиците действат на втората фаза от образуването на акне - лезиите, те елиминират микроорганизмите и възпалителната реакция.

Хормоналното лечение се намесва в ранните стадии на патогенетичния процес. Това са всъщност противозачатъчните средства. Те инхибират действието на човешките андрогени – хормони, които са отговорни за регулацията на секрецията на мастните жлези. Така продукцията на себум от тях намалява и се отстраняват причините за образуване на комедоните и акнето изобщо.

Третата група медикаменти – ретиноидите, представляват революция в лечението на тежките форми на акне. Те действат върху всички фактори, участващи в патогенезата на акнето. За съжаление, у нас те са много малко застъпени, може би поради високата им цена, страха или недобрата преценка на страничните им ефекти или недоброто им познаване.

Разбира се, акнето е заболяване и медикаментите намират основно място в неговото лечение, но то е и тежък козметичен проблем, водещ не рядко до отражение върху психичното състояние на пациента. Всеки пациент трябва да знае, че обикновено болестните промени отзвучават спонтанно след пубертета. Много съществена е навременната намеса на специалист и навременното започване на лечение още в пубертета при първата поява на комедони, папули и пустули. Механичното почистване на кожата и грижата за нея трябва да се извършва редовно. Смята се, че диетата няма особено значение за възникване на заболяването, но тя може да бъде провокиращ момент за влошаване на едно вече налично акне, затова трябва да се ограничи консумирането на консервирани храни, алкохол, кафе, кола, шоколад. За действието на слънчевата светлина днес се смята, че въпреки, че тя наистина има противовъзпалително действие и първоначално ефектът е видим, тя ускорява образуването на комедони и след това рецидивите са по-тежки.

Имате акне – обърнете се към дерматолог за лечение и съвети, защото отстраняването на белезите и последствията е много по-трудно.

За повече информация и лечение на акне потърсете контакт с д-р Каляшева.