дерматолог-венеролог

Вход за пациенти

Подмладяване без скалпел?

Подмладяване без скалпел?

Това е най-новото схващане за подмладяване на водещи пластични хирурзи и естетични дерматолози от цял свят Днес жените от цял свят започват да се консултират със специалисти по естетична медицина много по-рано в сравнение с тези преди десет години. Всяка жена знае че днес разполагаме с техники, които ще забавят стареенето, ще помогнат да се запази свежестта и младежкото излъчване по-дълго време. Редовната и компетентна консултация със специалисти ще забави далеч във времето нуждата от оперативна намеса с цел – подмладяване. Много е важно да се води правилно anti-aging консултацията. Тя да бъде в насока, че не трябва да се замаскира възрастта, а да се следва принципа, че пациентът трябва да изглежда добре за своята възраст-свежо и най-вече здрав и в добър физически и психически тонус.

Специалистите смятат за демоде в днешно време прикриването на възрастта, изискванията трябва да бъдат по-разумни и с модерното виждане за подчертаване индивидуалността и хармонията в индивида, която е с различно измерение и неповторима в различните възрасти. Основното е, че трябва да изглеждаме добре на годините, на които сме! Днес е общоприето схващането, че истинската красота е съвкупност от хубава фигура, здрава, поддържана кожа, интелигентно излъчване и собствен, индивидуален стил. Наборът от техники и процедури е изключително развит в днешно време, буквално всеки ден се съобщават нови методи за подмладяване, които в една или друга форма дстигат до пациентите. Добрият лекар трябва да прецени типа кожа, възрастта, индивидуалността на всеки пациент и да предложи подходяща дългосрочна anti-aging програма.

Един млад пациент между 20-30 години се нуждае само от хидратиращи леки мезотерапии, компетентна консултация за правилно поддържане на кожата и евентуално подходящи за възрастта пилинги. Между 30-40 години се появяват първите признаци на биологочно остаряване и фотоувреда на кожата. Появяват се първите бръчки, настъпва реорганизация на колагена и еластина в резултат на което, кожата започва да се отпуска. Това е походящата възраст за започване на хиалуронови филъри за попълване на бръчките, мезотерапии насочени към по-интензивно хидратиране на кожата и мезолифт. По преценка индивидуалността и състоянието на кожата на пациента в тази възраст са подходящи пилинги насочени срещу белезите на фотоувреда и превантивни процедури IPL-фотоподмладяване.

След 40 годишна възраст освен задълбочаване на гореспоменатите признаци на стареене на кожата започва и видимо преразпределение на мастната тъкан, водещо до локализирана липоатрофия (загуба на масти) най-вече изразено в периорбиталната, темпоралната, маларната и букалната област за сметка на повишено натрупване на мазнини в торбички под очите (инфраорбитални мастни джобове), в областта на гушата и субменталната област. Едновременно с липозагубата настъпва и отпускане на мускулната тъкан и кожата. В резултат на тези процеси лицето започва да губи младежкия си обем, повърхностната обвивка кожа не може да компенсира и коригира подлежащата загуба на обем, в резултат на което повърхността на лицето се нагъва, увисва, загубва се гладкото и постепенно преминаване от една област на друга. С натрупване на годините равновесието между мастна, мускулна и кожна тъкан се губи все повече и остаряването става все по-видимо. Едновременнно с това намалява колагена в дермата и кожата става по-тънка. Реорганизацията на колагена и еластина продължава и кожата губи все повече еластичността си, резултатът от което е увисване и отпускане. Промените в епидермалната структура водят до все по-намалена възможност за задържане на вода в кожата, в резултат на което тя става по-суха, с намалена еластичност. Ето защо чисто механичното попълване на бръчки в тази възраст може да доведе до резултати, които са по-неприемливи от първоначалното състояние по мое мнение.

Във фокуса на вниманието за специалиста при тази категория пациенти трябва да бъде коригиране на загубата на обем, което по естествен начин ще доведе възвръщане на младежки овал и видимо лицево подмладяване. Освен филъри за коригиране на обема, тук на помощ идва поли-L-млечна киселина-Sculptra.Използване на лазерни процедури за възобновяване на изгубения колаген, дълбоки химически и лазерни пилинги, дълбоки мезолифт терапии са абсолутно оправдани с цел запазване младежкия вид на лицето и доброто самочувствие на пациента. Не бива да се забравя и ботулиновия токсин, който си остава един от златните стандарти в борбата с възрастовите промени. Дали един пациент ще се подложи на процедури от естетичната медицина е негово лично решние и желание, зависещо от неговия мироглед и начин на приемането на естествените процеси на стареене. Моят задължителен съвет към всички пациенти е основно: правилна ежедневна грижа за кожата, подбиране прецизно, в съответствие с възрастта, процедури и техники за запазване на естественото младежко излъчване на лицето, никога не отивайте в крайностни граници и неподходящи за възрастта Ви процедури, дискутирайте предварително с Вашия лекар какви очаквания имате и се информирайте за действителните очаквани промени и възможните нежелани реакции. Никога не забравяйте за ежедневните основни грижи за Вашата кожа, поддържайте кожата си здрава, защото само здравата кожа е красива!!!

С уважение: П. Каляшева