дерматолог-венеролог

Вход за пациенти

Кожни проблеми при трансплантирани пациенти

Кожни проблеми при трансплантирани пациенти

Д-р Петрана Каляшева бе един от поканените лектори на тридневния информационно-обучителен форум на трансплантираните пациенти, който се състоя от 2 до 4 декември в х-л "Метрополитен". Темата на лекцията "Кожни проблеми при трансплантирани пациенти" разгледа най-честите проблеми на кожата след трансплантация, основните фактори за поява на тези промени, клиничните прояви и профилактични мерки за тяхното забавяне във времето и по-леко протичане.

Темата акцентира особено върху тревожния в последните години факт на рязко повишаване на рак на кожата в общата популация и на не трансплантирани. Приемът на имуносупресори след трансплантация увеличава риска от рак на кожата сред трансплантираните. В лекцията се подчертаха основните причини, довели до тази тревожна статистика - злоупотреба със слънчевите лъчи; не познаване на риска от рак на кожата; липса на профилактични прегледи; намаляване на озоновия слой.

Основната цел на презентацията бе да бъдат запознати трансплантираните за повишения риск от кожен рак, който при тях е още по-висок поради задължителния прием на имуносупресори. Познаването на риска е особено важно, тъй като дава възможност да се проведат редица профилактични мерки за намаляване честотата на това заболяване.

Прочетете цялата статия в PDF