дерматолог-венеролог

Вход за пациенти

Инжектирай тонус!

Изтеглете статията в PDF формат

др. Каляшева за Spring or of Sofia март 2013

Внимание!

Пролетта е прекрасен сезон, но истината е, че има непостоянен характер, към който тялото и емоциите ни трябва да се адаптират. И това често се заплаща с обща физическа отпадналост (прословутата пролетна умора), чести простудни заболявания, нервно изтощение, депресивни състояния... Стига толкова, нали?!

Противодействие

1. Намалете стресовите ситуации и лошите навици като тютюнопушене и злоупотреба с алкохол.

2. Внимавайте с храната! Известно е, че организмът се опитва да компенсира сезонния недостиг на сили с повишен апетит към сладките неща. Хранете се 5-6 пъти дневно, но порциите задължително трябва да бъдат малки. Консумирайте повече плодове и зеленчуци, сурови ядки и нискомаслена извара. Не забравяйте приемането на витамини. Те са необходими не само за основните процеси в организма, но и действат като силни антиоксиданти. Задължително на трапезата през този сезон трябва да присъстват прясно изцедени сокове, шипкови отвари и магданоз.

3. Не прекалявайте с диетите!

Пролетта е сезонът, в който трябва да се справим с наднорменото тегло, защото... се задава лято. Но нискокалоричните изтощителни диети са стрес за организма, особено ако вече сте в плен на пролетната умора.

4. Спортувайте редовно и се разхождайте на чист въздух! Вечерните разходки по 20-30 минути 2 часа преди сън повишават работоспособността и устойчивостта срещу стреса.

5. Вземайте сутрешен контрастен душ! Той оказва тонизиращо въздействие върху целия организъм. Можете да се възползвате и от тонизиращи ароматни отпускащи вани.

6. Мислете позитивно и се смейте по много! Най-силното оръжие срещу пролетната депресия са оптимизмът и хуморът. Приятната музика, дрехите в свежи цветове, смехът и любовта ще Ви помогнат със сигурност да се справите с вялото настроение!