дерматолог-венеролог

Вход за пациенти

Застраховка живот за кожата

Изтеглете статията в PDF формат

др. Каляшева за Summer of Sofia юни 2013

Слънцето става все по-силно. Как да се предпазваме по-добре?

Слънчевите лъчи проникват на 2 метра под водата и през чадъра, така че дългото лежане „на сянка“ и потапянето във вода са измамно успокоение. Използвайте медицинска фотозащита с фактор 30+ и нагоре.

Дори максималният фактор 50+ не Ви защитава напълно, винаги има 0,1-0,2% лъчи, които проникват в кожата. Високите фактори на плажните масла създават измамно успокоение за пълна защита.

Това съвсем не е така. Солариумите са също толкова канцерогенно вредни и състаряващи кожата колкото и слънцето.

Кои са основните опасности, които дебнат красотата ни през топлите дни?

Увредената водно-липидна бариера улеснява допълнителната загуба на вода, а това води до изсушаване, загрубяване, поява на бръчки, неравномерен тен, кафяви петна по изложените на слънце части, лунички, червени петна и загрубявания, слънчеви алергии.

Отдавна в антиейдж медицината се заговори, че един от основните фактори за ранното стареене са слънчевите лъчи и солариумите.

Под действието на UV лъчи се образуват свободни радикали, които увреждат колагена и еластина, т.нар. фотостареене.

Кои са основните грижи, които трябва да полагаме за кожата си през лятото?

Няколко са основните стъпки: почистване, ексфолиация, хидратация и защита от вредните слънчеви лъчи. Слънцето, пясъкът, потта и слънцезащитните продукти запечатват мъртвите клетки върху кожата и я правят груба и замърсена. Ползвайте редовно ексфолиращи продукти. Почиствайте всяка вечер лицето с подходящи измивни средства, след като преди това сте премахнали щателно грима. Нанасяйте хидратиращи кремове, емулсии и серуми, съобразени с особеностите на Вашата кожа.

Кои са препоръчителните процедури, които трябва да си направим?

Преди лятото проверете задължително потенциално опасните бенки по кожата. Дерматологът ще Ви обясни дали наистина са такива. Преди слънчевите бани слагайте допълнителна лепенка върху тях. Посъветвайте се за типа на Вашата кожа и подходящия фактор фотозащита. Процедури от козметичната дерматология, които са желателни през този сезон, са мезотерапии с цел подобряване хидратацията на кожата, превенция от пигментни петна, стягане на лицевия контур.

Съвети за мъжете през лятото?

Поради действието на тестостерона, при тях мастната секреция е по-висока. Това прави кожата им по-склонна към акне. Лятото и без това е сезон на повишена мастна секреция, затова не трябва да се прекалява с омазняващите кремове, а грижите трябва да са в насока баланс на мазнините. Мъжката кожа е по-дебела от женската и по-трудно се уврежда от слънчевата радиация, но рискът от фотостареене и рак съществува. Затова използвайте задължително фотозащита, но нека тя да бъде с по-лека флуидна текстура.