дерматолог-венеролог

Вход за пациенти

Как гримът влияе на кожата Ви?

Всяка сутрин, когато се гримирате, целта Ви очевидно е да подобрите външния си вид и да прикриете някои несъвършенства по лицето си. Но дали това не вреди на Вашата кожа? В повечето случаи, гримът, ако е правилно избран, няма негативни ефекти. Въпреки това, в някои случаи той може да доведе до нежелани кожни реакции. Повечето от тях не са тежки или продължителни, но как да ги разпознаем и предотвратим?

Някои хора получават реакции от основните съставки на козметичните продукти. Тези реакции могат да се разделят на два типа: 1) контактен дерматит, който се характеризира със сърбеж или парене след употребата на продукта, дразнещ кожата и 2) алегричен контактен дерматит, което е „истинска“ алергия към специфични съставки, което може да доведе до подуване, сърбеж или в по-тежки случаи - до мехури. И двата типа реакции най-често са причинени от съставки от групата на ароматите и консервантите, които се съдържат както в грима, така и в други продукти за грижа за кожата.

Гримът може да причини акне или да влоши съществуващо такова. Обикновено няма проблем, ако избирате подходящ грим и щателно го премахвате в края на деня и преди тренировка. Въпреки това, в много козметични продукти се съдържат масла, които могат да причинят или влошат акнето. Този вид акне, наречено acne cosmetica, е лека форма на акне, често се характеризира с множество запушении пори и раздразнения. Аcne cosmetica се причинява от маслата, съдържащи се в грима, които се натрупват в порите и ги запушват. Така продукти с гъста и кремообразна консистенция по-често са виновници за този проблем, от колкото по-леки продукти, като прахообразните пудри и флуидни текстури.

За да избегнете тези нежелани реакции, използвайте продукти за грим, които съдържат по-малко аромати и по-малко масла – тези съставки обикновено дразнят кожата най-много. Също така търсете продукти, които са хипоалергенни (при тях риска от алергични реакции е по-малък), които не са комедоногенни (няма да запушат порите) и не съдържат тежки масла.

Ако усатновите, че започвате да получавате каквато и да е реакция, след като сте започнали да ползвате нов продукт за грим или грижа за кожата, спрете да използвате този продукт. Ако реакцията не изчезне, обърнете се към дерматолог. Винаги почиствайте щателно кожата преди да си легнете, като първо отстранете грима с демакииращ продукт и след това измийте с подходящо за кожата Ви средство. Измиването трябва да е с концентрично–въртеливи движения в продължение на няколко минути, за да се почистят добре порите от остатъци от грим, клетки, частици от външната среда, попаднали през деня върху кожата.

Ако имате проблем с кожата на лицето потърсете дерматолог, а не го прикривайте с грим, защото в някои случаи заболяването напредва, а това не е във Ваша полза. Не забравяйте - само здравата кожа е красива!

С уважение: П. Каляшева

За повече информация и лечение потърсете контакт с д-р Каляшева.